Verstreken of vlakke tepels en hoe je er mee om gaat

Bij sommige vrouwen kan het voorkomen dat je moeite hebt met het geven van borstvoeding omdat je een verstreken tepel hebt. Een verstreken tepel is een tepel die weinig uitsteekt ten opzichte van je tepelhof. Daarom wordt er ook we eens van een vlakke tepel gesproken. Met de onderstaande tips kun je ondanks een verstreken tepel toch goed borstvoeding geven.

Moeilijker borstvoeding geven
De functie van je tepel is voor je kindje om je borst makkelijker in zijn mond te nemen. Je kunt het vergelijken met een ballon. Als de ballon groot en rond is zonder puntje, dan is het moeilijk om er je mond op te zetten en aan te zuigen. Wanneer je een verstreken tepel hebt kan het zijn dat je kindje daarom moeilijk de borst in de mond kan nemen en daardoor moeilijker kan drinken.

Wanneer kan een verstreken tepel ontstaan
Het ontstaan van een verstreken tepel kan komen omdat je van nature een ingetrokken of vlakke tepel hebben. Maar het kan ook zijn dat je borsten door de aanmaak van melk zo groeien dat je tepel vlak wordt. In beide gevallen wordt gesproken van een verstreken tepel.

De oplossing
Het belangrijkste wat je moet doen is blijven aanleggen. In het begin heeft je kindje de techniek voor het aanhappen nog niet zo goed onder de knie. Als je veel oefent zal hij of zij er steeds beter in worden en lukt het vaak toch wel. Daarnaast kun je ook de volgende technieken proberen.

Rugbyhouding
Een andere tip is je kindje in de rugbyhouding leggen. Bij deze houding ligt je kindje met zijn of haar rug op je arm en de beentjes achter je rug op een kussen. In deze houding is het voor de baby makkelijker aan te happen.

rugbybal houding voor borstvoeding

Afbeelding: rugbybal houding tijdens borstvoeding

Tepel naar voren brengen
je kunt ook proberen je tepel iets verder naar buiten te laten komen. Je plaatst aan twee kanten op je tepelhof je ring,- middel,- en wijsvingers en drukt richting je ribben de melk terug die in de tepelhof zit zoals op deze foto van een kunstborst te zien is. Hiermee komt de tepel meer naar buiten en maak je het onderliggende weefsel soepeler. Hiermee zou het aanhappen iets makkelijker moeten worden.

Naast deze twee technieken kun je ook de volgende hulpmiddelen gebruiken:

– Je kunt met een borstkolf de eerste melk uit je borst, ongeveer 10 cc, afkolven. Door het kolven komt de tepel meer naar buiten.

– Je kunt ook een tijdelijk tepelhoedje aanschaffen, zodat de baby meer grip heeft bij het aanhappen.

– Wanneer je tepels van nature vlak zijn, dan kan het wel eens helpen om enige tijd voor de voeding in je BH een borstschelp te dragen.


Categorie: Alle tips,Tepels

Tags: , ,


Gerelateerde artikelen:

[manual_related_posts]

Plaats je reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een emailadres opgeeft kun je reacties van anderen op jouw reactie eenvoudig ontvangen.Geef een reactie