Borstvoeding geven verkleint risico op Alzheimer

In de Journal of Alzheimer’s Disease is onlangs een studie gepresenteerd van Cambridge University naar het verband tussen Alzheimer en het geven van borstvoeding. Volgens het onderzoek hebben moeders die borstvoeding geven 64% minder kans op Alzheimer.

 

Voor dit onderzoek zijn wel slechts 81 Britse vrouwen tussen de 70 en 100 jaar onderzocht. Ondanks dit lage aantal vonden de onderzoekers toch duidelijke verbanden tussen Alzheimer en het geven van borstvoeding. Deze verbanden bleven ook overeind nadat het team andere factoren (leeftijd, opleidingsniveau, leeftijd bij eerste bevalling, menopauze en rook- en drinkgeschiedenis) onderzocht.

 
Een mogelijke verklaring voor het verband tussen borstvoeding geven en Alzheimer is dat borstvoeding het lichaam berooft van het hormoon progesteron. Hiervan weten we dat het de oestrogeenreceptoren van het brein ongevoeliger maakt wat het voor oestrogeen weer moeilijker maakt om het brein te beschermen tegen Alzheimer.
Een andere mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat het geven van borstvoeding de glucosetolerantie van een vrouw verhoogt, door haar insulinegevoeligheid na de zwangerschap te herstellen.
 


Categorie: Alle artikelen,Borstvoeding

Tags:


Gerelateerde artikelen:

[manual_related_posts]

Plaats je reactie

Je emailadres wordt niet gepubliceerd. Als je een emailadres opgeeft kun je reacties van anderen op jouw reactie eenvoudig ontvangen.Geef een reactie